e-Maritime Strategic Framework and Simulation based Validation

Ο στόχος του έργου είναι να καταστούν οι θαλάσσιες μεταφορές ασφαλέστερες, περιβαλλοντικά φιλικές και ανταγωνιστικές. For this, e-Maritime must ameliorate complexities that hinder networking of different stakeholders, help to increase automation of operational processes particularly compliance management and facilitate the streaming of synthesised information from disparate sources to assist decision making.

To eMAR έχει στόχο να διευκολύνει την εκτεταμένη συμμετοχή του συνόλου της ναυτιλιακής κοινότητας -επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και της ερευνητικής κοινότητας- σε μια διαδικασία ανάπτυξης της γνώσης για τη διαμόρφωση ενός Στρατηγικού Πλαισίου (e-Maritime Strategic Framework). Η διαδικασία θα βασιστεί στη συνεχή και ενεργό ανατροφοδότηση πληροφοριών μεταξύ των συμμετεχόντων στο eMAR, και προς όλους τους ενδιαφερόμενους για τον τομέα της ναυτιλίας στην Ε.Ε., και θα υποστηρίξει βελτιώσεις στη συνδεσιμότητα και την ασφάλεια, αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης, ενισχύοντας έτσι την ψηφιακή ενσωμάτωση των συμμετεχόντων και τη διαχείριση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Το έργο επαναπροσδιορίζει την έννοια της πολυπλοκότητας και της ετερογένειας του ναυτιλιακού κλάδου, αναπτύσσοντας εφαρμογές και σύγχρονα εργαλεία όπως:

  • Προηγμένες Τεχνολογίες Διαχείρισης/Διοίκησης της Πληροφοφορίας.
  • Στρατηγικές Διοίκησης και ελέγχου του Στόλου.
  • Συστήματα διαχείρισης προσωπικού, στελέχωσης και κατάρτισης.
  • Ομαδοποίηση Λιστών για την παρακολούθηση ναύλων και τάσεων από τους ναυτιλιακούς μεσίτες.
  • Συστήματα παρακολούθησης & ελέγχου ουσιαστικά της κατάστασης των πλοίων, της συντήρησής τους και πιθανώς υποστήριξή τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Σχεδιασμός φόρτωσης και βελτιστοποίηση της διαδικασίας σε αλληλεπίδραση με τη διαδικασία δρομολόγησης, λειτουργίας των λιμενικών συστημάτων και παράλληλης -ουσιαστικά- παρακολούθησης του φορτίου.
  • Διαχείριση Διαδρόμων και εφαρμογές διοίκησης της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • Σχεδιασμός Συνδυασμένων Διαδρόμων Μεταφορών & Εφαρμογές παρακολούθησής τους, που αφορούν τόσο στους λιμενικούς σταθμούς όσο και στην υποδομή και τη διοίκηση του μεταφορικού έργου (έλεγχος χωρητικότητας, συστήματα μεταφοράς, έλεγχος προϋποθέσεων πρόσβασης, εξοπλισμός ασφάλειας κλπ.).
  • Σχεδιασμός Διατροπικής Αλυσίδας Μεταφορών, περιλαμβανομένων των κρατήσεων, συστήματος αυτόματων απαντήσεων βασισμένων στη στρατηγική σχεδιασμού και τον προγραμματισμό διαχειριστικών αποκλίσεων.
  • Παρακολούθηση και έλεγχος της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
  • Διαχείριση Επιδόσεων και συγκριτική αξιολόγηση.

Παράλληλα, το eMAR θα αναπτύξει μια σειρά διαδραστικών εργαλείων/εφαρμογών με/ή για τις 3P ψηφιακές υπηρεσίες, που θα περιλαμβάνουν:

  1. Yπηρεσίες υποστήριξης e-πλοήγησης.
  2. Yπηρεσίες e-συντήρησης.
  3. e-κανόνες, για να υποστηρίξουν τη συμφωνία.
  4. Yποστηρικτικές υπηρεσίες e-Commerce
  5. e-βιβλιοθήκες και e-learning.
  6. Διασύνδεση με SSN.
  7. Διασύνδεση με ενιαίες εθνικές θυρίδες (Single Windows).

Ιστότοπος έργου: http://emarproject.eu/